Over Crafted Crystal

Crafted Crystal heeft een prachtig assortiment kristallen glazen en karaffen. Bovendien laten wij door echt ambachtslieden uit Tsjechië prachtige kristallen sets vervaardigen voor wijn en whisky. Met de hand worden motieven en afbeeldingen gegrafeerd in verschillende thema’s. Naast deze thema’s is het ook mogelijk om naar eigen wens kristallen sets te laten graveren. Een prachtig geschenk voor vrienden, maar ook als relatiegeschenk voor bedrijven. Alle met de hand gegraveerde sets worden geleverd in een luxe, speciaal vervaardigde doos.

Kies uit de collectie, of neem contact op om uw wensen te bespreken. Crafted Crystal is een familiebedrijf waar elke opdracht met zorg en aandacht perfect wordt afgeleverd.

Kwaliteitsproduct

Tsjechië staat bekend om haar “Boheems” kristal. Kristal betekent doorschijnend glas van zeer hoge kwaliteit.  In de 18 de eeuw werd door de Engelsen ontdekt dat door de toevoeging van loodoxide bij het glas een verschil te bekomen in klaarheid en schittering. De aanwezigheid van lood in het glas maakt het glas weker en kan daardoor makkelijker bewerkt worden om de snijden en te slijpen. Het zachtere kristal uit Tsjechië leent zich dan ook bij uitstek voor het plaatsen van ambachtelijke gravures.

Een kwaliteitsproduct is goed te herkennen, lijkt stevig en voelt goed in de hand en het glas heeft een schitterende glans. Als u het geslepen kristal inspecteert, let dan op de gelijkheid en de scherpte van de lijnen. Er mogen geen luchtbellen, onvolmaaktheden, lijnen, ruwe of doffe plekjes in het kristal zichtbaar zijn. Echt kristal is goed te herkennen. Het voelt zacht, heeft een prachtige schittering en heeft een wel luidende klank wanneer je er tegenaan tikt.

Ambachtslieden

Het graveren van kristal is een oud ambacht dat geschiedt met een speciale graveerpen met een diamantkop. Omdat diamant harder is dan glas is het zeer geschikt om mee te graveren. Er zijn nog maar weinig echte ambachtslieden te vinden die de prachtige afbeeldingen in kunnen graveren en slijpen. Crafted Crystal weet deze ambachtslieden te vinden en onderhoudt met hen een goede relatie. Juist om die reden is het mogelijk om ook maatwerk te kunnen leveren als klanten daar om vragen.

Onderhoud

Om uw prachtige kristallen glaswerk zo mooi mogelijk te houden adviseren wij u om dit met de hand te wassen. Dit om te voorkomen dat het glas beschadigd raakt, er vlekjes op komen, of een witachtig waas ontstaat. Was de glazen één voor één in een plastic teiltje met lauw water. We raden aan een afwasmiddel, soda of natriumcarbonaat te gebruiken. Gebruik hiervoor een zachte spons om krassen te voorkomen. Spoel de glazen na en droog deze direct na het wassen goed af om vlekken te vermijden.

Tips:

  • Mocht u de glazen toch in de vaatwasmachine willen doen, zet deze dan op een lage temperatuur en gebruik een mild reinigingsmiddel.
  • Mochten er toch vlekken ontstaan op uw kristal, dan volstaat het om het kristal in lauw water met ongekookte rijst te zetten, eventueel met een beetje citroensap of azijn.
  • Ook kunt u een gebitsreinigingstablet gebruiken om hardnekkige vlekken te verwijderen. Houd u dan wel het proces goed in de gaten en laat uw kristal nooit weken.
  • Kleine vlekjes kunnen ook verwijderd worden met een beetje azijn op een doek.
  • Wilt uw kristal zo mooi mogelijk laten glimmen? Droog deze dan na het wassen direct af. Wij adviseren om dit te doen met een droge doek.