
Kristal of glas, wat zijn de verschillen?
- 14 december 2019
- 0 Comment(s)
Glas is een verzameling oxides in een vloeistof-structuur. Het hoofdbestanddeel is fijn zand en de meeste soorten glas bevatten kalk en natrium (soda). Er zijn heel veel combinaties mogelijk met verschillende mengverhoudingen. Daarom zijn er ook honderden soorten verschillend glas. Je kunt vier groepen glas onderscheiden: kristalglas, kalkglas, hardglas en kwartsglas.
Wat is kristal?
Glas mag kristal genoemd worden als er tenminste 25% lood (di-oxide) is toegevoegd aan de samenstelling van grondstoffen van glas. Tijdens het verhitten ontstaat een dikke substantie waarvan vormen gemaakt of geblazen kunnen worden. Tijdens het afkoelen stolt het product en ontstaat er een kristalstructuur. Wanneer glas afkoelt na verhitting kristalliseert het niet.
Omdat er lood wordt toegevoegd is kristal veel helderder en transparanter dan glas. Bovendien is het “zachter” dan glas. En juist omdat het zachter is dan glas, is het buitengewoon geschikt om te graveren of te slijpen. Juist daarom dat Crafted Crystal haar producten laat maken van de beste kwaliteit kristal.
Verschillen in kwaliteit
Er is zeker verschil in kwaliteit! Als je kijkt naar de Europese wetgeving, dan moet kristal tenminste 10% loodoxide bevatten. Er wordt gesproken van hoog loodkristal als het percentage loodoxide tenminste 24% is. De producten van Swarovski bevatten een loodoxide percentage van maar liefst 32% en mogen dus met recht kristal genoemd worden. De luxe whiskysets en waterglazen van kristal die aangeboden worden door Crafted Crystal bevatten 24% loodoxide.
Bergkristal tenslotte is een edelsteen met een doorzichtige glans, maar hier worden geen glasproducten van gemaakt.